Wednesday, February 14, 2007

Biff stroganoff (อาหารรัสเซีย)





Ingredient
  • 500 g. 3/4 " cube Beef
  • 1 big. chopped onion
  • 2 cloves of chopped garlic
  • 3 t. butter
  • 1 T. All purpose flour or Corn strach in 1/2 cup of water
  • 3 T. Tomato paste
  • 3 dl Sour Cream 1 pkg
  • 1 t. Salt
  • 1 t. ground black pepper
Side dish
  • 1 pkg salad
  • Cooked Rice or mash potato or bread (We eat with brown rice)
Method
Cube beef 1/2" put in plastic bag, marinade with light soy sauce and ground black pepper, put refrige abuout 1/2 hr or so.Chop In saucepan melt butter, add onion, garlic stir a little bit leave it until brown, add beef and stir a little bit. Add tomato paste, salt, ground black pepper stir a little bit. Add flour (1.2 cup) Turn heat down to medium low for 5 mins. Add sour cream, stir until well, down heat to low for 4 mins. Turn of stove ready to eat ( prepare 15 mins)
Original recipe from kraukliabaan by P'Mint 

Biff stroganoff ( อาหารรัสเซีย )

ชื่อไทยพี่มิ้นท์เรียกไม่ถููกค่ะ กลัวออกเสียงเพี้ยนไป เรียกทับศัพย์ตามนี้แล้วกันนะคะ 

เครื่องปรุง ( สำหรับ 4 ท่าน )
เนื้อวัว 500 กรัม
หอมใหญ่สับหยาบ 1 หัว
กระเทียมสับหยาบ 2 กลีบ
เนย 3 ช้อนโต๊ะ
แป้งสาลี หรือ แป้งข้าวโพด 1 ช้อนโต๊ะ ละลายน้ำ 1/2 ถ้วย
ซอสมะเขือเทศ 3 ช้อนโต๊ะ ( แบบเข้มข้นนะคะไม่ใช่ ketchup )
ซาวร์ครีม 1 กล่อง ประมาณ 3 dl
เกลือ 1 ช้อนชา
พริกไทย 1 ช้อนชา
สลัดผักสดตามชอบ
เสริฟกับ ข้าว หรือ มันต้ม มันบด ขนมปัง ตามชอบค่ะ

วิธีทำ
ล้างเนื้อวัวแล้วหั่นเป็นชิ้น หรือก้อนสี่เหลี่ยมตามชอบ( นอกสููตรค่ะ พี่มิ้นท์หมักเนื้อกับซีอิ๊วขาว พริกไทย )

ตั้งกระทะให้ร้อนใส่เนย เอาหอมใหญ่กระเทียมสับลงผัดให้หอม ใส่เนื้อลงผัด
ใส่ซอสมะเขือเทศ เกลือ พริกไทย
ใส่แป้งที่ละลายน้ำไว้แล้ว หรี่ไฟลงเป็นไฟกลางปิดฝาเคี่ยวสัก 5 นาที
ปิดไฟ เสริฟได้ค่ะ ( ใช้เวลาปรุงไม่เกิน 15 นาที )
เสริฟกับสลัดผักสด ข้าว หรือ มันต้ม มันบด ขนมปัง ตามชอบค่ะ





No comments: